Menu Close

Säynätsalon tehdasyhdyskunta sai alkunsa 1897 kun Johan Parviainen osti luonnontilaisen Päijänteen saaren ja perusti sahan. Saaresta tuli oma kunta 1924. Siihen liitettiin pian Lehtisaari ja osa Muuratsaloa. Vuonna 1993 Säynätsalo liittyi Jyväskylän kaupunkiin. Vuonna 2014 tehdas juhli toimintansa 100. juhlavuotta.  UPM-Kymmene omistaa tehtaan.

Rakennettu ympäristö on Suomen oloissa kulttuurihistoriallisesti ja arkkitehtonisesti arvokasta. Kansainvälisesti tunnetuimmat kohteet ovat Aallon punatiilikauden arvostetuimpiin töihin kuuluvat Säynätsalon kunnantalo ja Muuratsalon koetalo, joiden vuoksi Säynätsalo on erityisesti arkkitehtien ja arkkitehtiopiskelijoiden suosima matkakohde.

Raskaan tehdastyön vastapainona on ollut runsas kulttuuri- ja urheiluseuratoiminta. Kulttuuriperinteitä vaalii mm. Säynätsalo-seura ry.

Alueen luonto on erityisen kaunista. Säynätsalo tunnetaankin Jyväskylän saaristokaupunginosana. Säynätsalo on myös veneilijöiden suosiossa.

Nykyään saarten asukasluku on noin 3500.

Säynätsalo- seura kehittää Säynätsalon kotiseutua, parantaa sen elinympäristön laatua ja  lisää viihtyvyyttä. Seuralla on tärkeä tehtävä kotiseudun historian tallentamisessa ja tiedon jakamisessa uusille sukupolville. Myös kulttuurin vaaliminen on tärkeä osa seuran toimintaa.  Seura järjestää erilaisia tapahtumia, joihin kaikki ovat lämpimästi tervetulleita. Seuramme on tehnyt myös monia mielenkiintoisia julkaisuja, jotka ovat tutustumisen arvoisia.   Tutustu ja ihastu!

Kurkista Säynätsalon löytöretki -karttaa!